torstai 8. syyskuuta 2016

Miksi gramaanit?

-Gramaanit vain taitavalle ratsastajalle
-Gramaanit vain apuväline

Kyllä, molemmat pitävät paikkaansa. Väärin käytettynä niistä ei saa kuin hevosen kipeäksi, jos niillä esimerkiksi lähtee pakottamaan hevosen turpaa kohti ryntäitä ja hevonen jättää selän käyttämättä, sekä jännittyy.

Niinkuin aikaisemmin mainitsin, tuli minulle kommenttia gramaaneiden käytöstä ja siksi teen tästä ihan erillisen postauksen.

Jotkut kiroavat gramaanit suorastaan alimpaan helv*ttiiin. Jotkut taas pitävät niitä hyvänä apuvälineenä ja siitä hyvä esimerkki olen minä.

En käytä gramaaneja siksi, että saisin hevosen kulkemaan väkisin niska rullalla, vaan Seballa esimerkiksi siksi, ettei se pääse kulkemaan kuin kirahvin näköinen olento, jolloin selkä varmasti kipeytyy. Seballa on tapana jännittyessään mennä juurikin kirahviksi ja jää siihen kirahvi olemukseensa helposti pidemmäksi aikaa.Mielummin välillä estän sen löysillä gramaaneilla , kuin vahvalla kuolaimella, kädellä tai tappelemalla asiasta.

Seballa kun on gramaanit, se kyllä yrittää, josko sitä jäkittäisi vastaan, että ratsastappas siinä sitten, mutta heti, kun gramaani kiristyy, se tajuaa, että eipäs tunnukkaan kivalta tuo paine suussa.

Tottakai lähtökohtaisesti haluan ratsastaa ilman, mutta tässä tapauksessa olen ajatellut myös hevosta. Kuljeppa itse nokka pystyssä 5km lenkillä vähän väliä.

Käytän gramaaneja myös siksi, että omat olkapääni ovat välillä kipeät. Siinä säästän sekä itseäni, että hevostani. Kun olkapäihini sattuu, menee käteni helposti liian kovaksi.

Edellisessä videossa, missä menen kaverini hevosella on gramaanit hieman liian kireällä. Itse olisi pitänyt olla yhtä tarkka niiden kanssa, kuin Seballakin olen. Siis juurikin siinä asiassa, että ne eivät ole liian kireällä.

On myös ihmisiä, jotka käyttävät gramaaneja esimerkiksi maastossa niinkuin hätäjarruna, mutta myös niitä, jotka pakottavat hevosen gramaaneilla kulkemaan väärällä tavalla "oikeinpäin".



Paljon olisi kuvia ja videoita lisää, (mulla tietokone vaihtunut) mutta mulla menee ikuisuus niitä etsiessä ja kaivaessa, joten saatte tyytyä nyt näihin kahteen videoon.

2 kommenttia:

  1. Oletko miettinyt miksi hevonen jännittyy ja menee kirahviksi?

    Videon perusteella voisi heti sanoa, että rentouta ensin oma kroppasi. Rento käsi, rento jalka. Olet niin jäykän näköinen, että hevonen väkisinkin jännittyy, ravaa lyhyellä askeleella ja liikkuu selkä alhaalla jännittyen kättäsi vasten. Perusasiat kuntoon, ei ongelman ydin korjaannu gramaaneilla, päinvastoin.

    VastaaPoista
  2. Olen ehdottomasti samaa mieltä gramaanien käytöstä. Toki on pyrittävä ettei niitä tarvitsisi käyttää, mutta ennen kuin tilanne on mahdollista on se mielestni hyvä apuväline jos sitä ei käytä pakotukseen. Aiemmilla hevosilla ei tullut mieleenkään laittaa gramaaneja sillä muoto oli valmiiksi pyöreä. Nyt "uuden" hevosen kanssa ne ovat olleet todella tärkeä apuväline. Erityisesti alussa se katsoi yläkautta silmiin, ja painoi selän alas jännittyessään jolloin liikkuminen tuossa asennossa ei tee hyvää kellekään. Apuohjien avulla se rentoutui heti, ja taistelu tuntumaa vastaan loppui. Näen paljon paremmaksi vaihtoehdoksi hankalan hevosen kanssa gramaanit jolloin käsi pysyy tasaisempana, sillä ilman niitä tukea vastaan taisteleva hevonen ärsyyntyy vielä enemmän kädestä joka ei ole tasainen. Grameeneilla ei tarvitse kiinnittää samaan asiaan huomiota, sillä tuntuma pysyy jolloin myös ratsastaja on rennompi. Kun hevonen rupeaa paremmin hyväksymään muodon jota siltä vaaditaan, voidaan apuohjien käyttöä vähentää mikä on varmasti suurimman osan tarkoitus.

    Eikö meidän nimenomaan tulisi ajatella ratsastaessa hevosen parasta? Kuten sanoit, ei väärinpäin jännittyneenä kulkeminen auta ketään vaan saa aikaan vain hevoselle kipeät lihakset.

    VastaaPoista