tiistai 12. huhtikuuta 2016

Leikkauspotilas sai ähkyn

Eilen menin tallille istuntatuntia varten, mutta tunti peruuntuikin valmentajan sairastumisen vuoksi. Jokatapauksessa supermummon liikuttelin. Ennen liikutusta, heitin Seballe vähän heinää karsinaan.

Talliin tullessa, otin Sipsiltä (supermummo) kamat pois ja kuuntelin samalla, että mitähän se Seba ryskää karsinassa. Se siis potki ja kuopi. Päivän normaali melassivesi oli hieman myöhässä ja ajattelin, että siksi se riehuu ja menin heti tekemään melassiveden. Karsinan oven avattuani, oli osa heinistä jäänyt syömättä ja melassivesi ei maistunut. Tajusin heti, että nyt on ähky. Ei muutakuin maneesiin taluttelemaan.

Maneesissa se irvisteli, mutta ei halunnut kuitenkaan piehtaroida. Klinikalle soitin heti, kun sain tallikaverin taluttamaan Sebaa hekeksi. Onneksi noin 10 min taluttelun jälkeen, tuli vähän ilmaa ulos ja melassivettäkin meni. Eläinlääkäri silti tuli paikalle. Seba oli ennen eläinlääkärin tuloa juonut jo toisen ämpärin melassivettä.



Ulostetta ei tullut, vaikka se melkein 20 min käveli, sekä joi hyvin.

Siitä mentiinkin talliin odottelemaaneläinlääkäriä, Seba karsinaan kiinni, ettei vahingossakaan piehtaroi. Yllättävän rauhallinen, mutta irvisteli, mikä on merkki siitä, että kipua jossain.

Eläinlääkärin tullessa ensin rektaalinen tutkimus ja tukoshan siellä oli. Kuivaa ulostetta ja paljon. Enimmät kun saatiin pois, niin kipulääke ja letku nenään, jonka kautta annettiin vielä lisää nestettä nutrisal liuoksella. liuos meni hyvin sisään, joten osa suolistosta toimi hyvin.

Ensin sain ohjeita, kuinka paljon ulostetta pitäisi aamulla olla jne jne ja juota sitä ja tätä, mutta loppupeleissä kun eläinlääkäri lähellä asui, hän sanoikin, että tulee aamulla puoli 8 paikalle uudestaan tutkimaan, niin ainakin minulle sitten varma tieto, joudutaanko klinikalle, vai päästäänkö kotihoidolla. Eläinlääkärin lähdettyä, hetken päästä onneksi Seba ulosti. Itse olin kerennyt lähteä koiraa käyttämään, mutta ihanasti tallilta soitettiin, että "nyt tuli"

Aamulla menin siis jo 7.15 tallille, juotin ämpärillisen melassivettä jossa oli nutrisalia. Koko ämpäri meni ja hetken päästä tuli ulostettakin. Sen jälkeen tulikin eläinlääkäri ja taas rektaalitutkimus. Uloste oli löystynyt ja sitä oli yli puolet vähemmän, kuin edellis päivänä, joten kotiin saatiin jäädä. Mahaäänetkin olivat paremmat kuin eilen.

Tarkkaa ruokintaa nyt pari päivää (pieniä määriä heinää kerrallaan) ja tänään sai vielä aamulla ja illalla melassiveteen nutrisalia. Hyvin on kuulema tarpeitaan tehnyt, joten tälläerää huoli ohi. Kävelytystä jatkossa lisätään yli puolella, jotta suoli toimisi paremmin.

Onneksi meillä on klinikka lähellä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti