tiistai 23. helmikuuta 2016

Irtojuoksutuksesta

Sain aiemmin Heikkiä koskien kommentin "miksi irtojuoksuttaa samassa paikassa, missä ratsastat" - näin lyhyesti sanottuna..

"riekkukoot tarhassa jos on tarve" Vai miten se kommentti meni, en jaksa tarkistaa, koska nyt tulee minun oma mielipide tähän asiaan. Tarhassa lumella ja jäällä, niin eikös se ole vaarallisempaa, kuin hiekkapohjalla maneesissa?

Irtojuoksutus on nykyään noussut sille jalustalle, että joko, tai ei..


Minusta on mukavaa, että hevonen saa päästellä ilman paineita. Kyllä se hevonen ymmärtää, onko siellä narun päässä joku vaiko ei. Ei hevonen ole niin tyhmä eläin..

Hevonen aikoinaan on ollut villi ja vapaa ja nauttii laumasta, sekä liikkumisesta niinkuin huvittaa.

Tottakai itse esimerkiksi ortojuoksuttaessa vaadin tekemään, mitä haluan. (eteenpäin reippaammin tai hitaammin, sekä suunnan vaihto) Mielestäni tämä on sellaista luontaista hevoseen kontaktia ottamista.

Ei aina tarvitse selästä tai narun päästä käsin ohjailla.

Itse tykkään siitä, että hevonen saa joskus päästellä miettimättä. Nyt joku tietysti kysyy, miksi heikki?

Nuorella ratsun alkeisiin opettelevalla, ei ole niin paljoa niitä vaihtoehtoja tehdä kaikkea.

Irtojuoksutus jos mikä, antaa mahdollisuuden ottaa vapaana olevaan hevoseen kontaktia ja tässä olen jokaisen kanssa onnistunut.


3 kommenttia:

 1. Meilläkin n.1-2kk välein pyritään päästämään irti, aina toki liinassa ensin verryttelen. Kyllä hevonen on selkeesti tyytyväisempi kun saa juosta ja tehdä mitä lystää ja ns päästää juurikin niitä paineita pois hyvällä alustalla. Tarhassa kun tätä harvemmin tekee (paljon rajatumpi tila). Minä todellakin kannatan irtojuoksutusta, onhan siinäkin riskinsä, että hevonen voi loukkaantua, mutta eikö missä tahansa muuallaki voi?

  VastaaPoista
 2. Tottakai hevonen on iloinen kun se saa juosta välillä vapaana semmosessa paikassa missä on turvallista juosta ja vielä valvovan silmän alla :). Miksi sen edes pitäisi aina olla kontrollissa? Se on eläin ja sillä on eläimen tarpeet.

  VastaaPoista
 3. Niin ja piti vielä lisätä, että ei se hevonen yhdistä välttämättä sitä maneesia siihen vapaana juoksemiseen ja rieku sen takia, että se on edellisenä päivänä juossut siellä vapaana. Se voi yhdistää sen miljoonaan muuhunkin asiaan, esimerkiksi epämiellyttävään ratsastaajan, kuolaimeen tai satulaan. Hevoset on älykkäitä eläimiä ja ne kyllä todellakin tietää milloin ihminen on selässä.

  Googletin luonnollinen hevosmiestaito ja hassusti kylläkin yksi linkeistä ohjasi johtajuutta käsittelevään blogiin "luonnollinen johtamistaito" (yritysten ja organisaatioiden johtaminen). Ehkä niissä käsitteissä on kuitenkin jotain samaa :). Ja ehkä se maneesissa riekkuminenkin irtojuoksutuksen jälkeen silloin kun ratsastaja on selässä on vain palautetta huonosta johtajuudesta siellä selässä. Luottamus on kaikki kaikessa.

  VastaaPoista