keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Tarina Seban rohkeudesta ja uhkarohkeudesta


Seba hypätessä, saattoi mennä jopa laakana esteen läpi. Ei tarvinnut olla, kuin 30cm ristikko, ja sekin sotkeutui jalkoihin. Tämäkin johtui keskittymättömyydestä ja loppujen lopuksi se purkautui vauhtiin, joka sitten talvella kostautui, tosin esteen jälkeen...

Esteen jälkeen ja ennen vain kaahattiin, pidätteistä huolimatta. Pidätteet eivät esteen jälkeen toiminee, aita tuli vastaan ja Seban kääntymisen yritys  viime tinkaan oma-aloitteisesti, ennen aitaa, päätyi tähä, kun jalat lähti alta. Kumpaankaan ei sattunut.

Seballa oli tämän jälkeenkin vielä esteelle kaahotus, mutta jonkinlaista kontrollia sai kyllä esteen jälkeen, suurella vaivalla. Tämä kaahottaminen ja muutenkin pukittelu, pystyyn hyppiminen yms. Johtui myös siitä, että en tiennyt edellisellä tallilla, että ruokamäärää (kauraa) oli nostettu 4 litralla.... Tästä en sen enempää sano, mutta suuri määrä pienelle hevoselle, niin ei ihme, että pää vähän pyrähtää.

Tämän seurauksena (tai oikeastaan energisyyden, vielä tietämättä ruuan määrästä) yritin lisätä liikutusta. Meno meni vain hurjemmaksi, eikä ollut mtn kontrollia välillä hevoseen. Loppupeleissä, sieltä tippui joku jos toinenkin tai ei uskaltanut ratsastaa, joten juoksutukseksi suurimmalta osalta meni ja Sebalta hävisi lihakset.

Tietoisena ruoka-asioista, vaihdoimme tallia, sielläkin meni hetki niin, että ehkä 2 krt viikossa kävin selässä, muuten juoksutin, koska ratsastuksessa ei edelleenkään ollut mitään tolkkua. Pikkuhiljaa saatiin hommaa toimimaan, mutta tällä kertaa hypyt olivat esteille melkoisia haasteita, tai lähinnä lähestymiset. Ensin roiskaistiin aivan liian aikaisin ja tottakai jäin suuhun kiinni, kun itse laskeskelee, että vielä kolme laukkaa esteelle ja hevonen jo lähteekin kahden jälkeen hyppyyn, eikä lyhennä/ hidasta laukkaa käskystä.

Tästähän tuli tottakai kontrolli ongelma ja epäluottamus hevoselle, kun itse joudun voimin pidättämään suusta.

Loppujen lopuksi, 2 laukan sarjaväliin, tuli 3 laukkaa.. 1 laukan väliin 2 laukkaa jne.. Eli ei sekään hyvä.. puomit lenteli.. Milloin kiellettiin, milloin roiskaistiin ja milloin mentiin puomien läpi.

Irtohypytyksen ja oikeasti minulta paljon vaaditun estesilmän, valmennuksen ja rohkaisun seurauksena, ollaan päästy tähän pisteeseen, missä nyt ollaan ja tästäkin on vielä kehitys eteenpäin.. Edelleen hyppää Seba mielummin liian läheltä..


Ollaan sentään päästy yhteisymmärrykseen pidätteissä, milloin halutaan hidastaa. Ongelmien kautta voittoon, niin ainakin oppii, vaikka ei se paras tapa olekkaan!

Alla vielä koostevideo keväältä, jonka tylsyyksissäni tein.


)

8 kommenttia:

  1. On sulla siinä hieno heppa! Minkä korkusta seba hyppii irtona? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hypännyt 140cm irtona. Siitäkin videota youtubessa

      Poista
  2. Taas nykäset suusta ja puomi tippuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on siitä samasta videokoosteesta :D eli samalta kerralta... ja toki saa olla kohteliaampikin

      Poista
  3. Kuuleppas anonyymi, kun katsoisit viedoita tarkemmin huomaisit kommenttisi turhuuden ja hölmöyden. 90%:ssa hypyistä joissa ratsastaja on kunnolla mukana, on hyvät myötäykset. Käsi liikkuu varsin pehmeästi kohti hevosen suuta, ja palautuu takaisin omalle paikalleen. Just sayin' ..

    VastaaPoista
  4. Ootko huomannu et kirjotat näitä samoja seban ongelmia tänne blogiin kerta toisensa jälkeen? Onks sulla ideat vähissä?? Kerrot aina miten kamala ja hirveen vaikee ja hankala seba on... Tuskimpa se oikeesti on niin kauhee ku annat ymmärtää. On niitä sata kertaa vaikeempiaki oikeita hankalia hevosia. Sano joskus sebasta jotai hyvää ilman että vastapainoks sanot et" seba oli tänää niin hyvä, ei ois uskonu sillon ku se teki sitä tätä ja tota ymsyms..."
    Jokaisen hepan kanssa on joskus hankalaa ja se on normaalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oletko ajatellut, että samat ongelmat saattaa olla useamman kerran, eikä poistua yhdestä kerrasta? Ja jos tarkemmin lukisit, niin kyllähän täällä Sebaa kehutaan. taidat vain lukea ne, jotka sinua miellyttää, eli ne "huonommat". Ja jos tänne kirjoittelisin aina että kaikki meni hyvin, ei mulla muuta, niin aika lyhyeksi jäisi teksti. En halua blogistani sellaista, että kerron joka kerta että hyvin meni, tehtiin sitä ja tätä, koska tuskin ketään kiinnostaa joka kerta lukea, olenko milloin tehnyt puolipidätteitä ja milloin pohkeenväistöä, vaan pitää ne huonommatkin pätkät kertoa. Videoistakin sitten näkee ne hyvät pätkät, ei välttämättä tarvitse kaikkea kertoakkaan sanasta sanaan.. Eikä Seba ole KAUHEA. :) Se on haastava

      Poista
  5. tai vastaavasti kiinnität huomion vain noihin ylläoleviin "samoihin ongelmiin". Kyllä täällä paljon muutakin on, jos viitsisit lukea

    VastaaPoista